Herinneringsroute

Op deze 31 kilometer tellende route vertellen 24 herinneringsbordjes de verhalen van 80 jaar geleden; over de bevrijding van Gilze en Rijen. Verhalen die niet verloren mogen gaan.
Deze herinneringsbordjes, drie Liberation-zuilen en twee dankkapellen vormen samen de verbindingspunten voor de herinneringsfietsroute. Hij loopt door de vier kernen van de gemeente Gilze en Rijen. De herinneringsbordjes werden ontwikkeld door Heemkring Molenheide in samenwerking met de gemeente als blijvende herinnering aan de gebeurtenissen van 80 jaar geleden.

 

Fietsroute
De fietsroute staat op de app IZI Travel, onder ‘Herinneringsroute Tweede Wereldoorlog’, de website Gilze Rijen op de kaart of is hier te downloaden.

 

Wandelroute

Een wandelroute wordt onwikkeld.

Documentaire

In deze door Heemkring Molenheide ontwikkelde documentaire wordt met foto’s, filmfragmenten, interviews en gesproken woord een beeld van het leven tijdens de oorlog geschetst. De documentaire laat zien wat er allemaal voor afschuwelijks gebeurde in onze gemeente, dorpen, onze wijken en onze straten. Ook de kinderen van toen komen aan het woord.

 

BN De Stem noemde het in een artikel een ‘indrukwekkend tijdsdocument’.

 

De documentaire zal weer zowel in Gilze als in Rijen vertoond worden:

 

Gilze - Cultureel Centrum De Schakel: dinsdag 24 september

Rijen - Cultureel Centrum De Boodschap: dinsdag 26 november

 

Informatie over kaartverkoop en aanvangstijd wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Lezingen

Ook voor dit project worden i.s.m. Heemkring Molenheide en ondernemersvereniging GRIC een aantal interessante lezingen met het thema 'vrijheid' georganiseerd. 

 

Op dinsdagavond 8 oktober 2024 zal een openbare lezing worden gehouden door Paul Faes met als onderwerp de Tweede Wereldoorlog. De lezing wordt gehouden in Cultureel Centrum De Schakel in Gilze. Over de inhoud van de lezing, aanvangstijd, etc. wordt zo spoedig mogelijk gecommuniceerd.

 

Op dinsdagavond 19 november 2024 zal een openbare lezing worden gehouden door Prof. Dr. W. Klinkert over de bevrijding van Brabant in 1944. De lezing wordt gehouden in Cultureel Centrum De Boodschap in Rijen. Verdere informatie over deze avond zal zo spoedig mogelijk worden bekendgemaakt.

 

Bevrijdingsconcert

Wegens groot succes geprolongeerd: Het Bevrijdingsconcert.

 

Op zaterdag 19 oktober 2024 is er weer een eenmalig Bevrijdingsfeest in een hangaar op de vliegbasis. U krijgt een concert voorgeschoteld van het Lokaal Bevrijdingsorkest, wat is samengesteld uit muzikanten uit onze gemeente. Het tweede deel van het concert wordt verzorgd door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

 

Kaartverkoop start na de zomervakantie 2024.

 

Ben je muzikant en heb je interesse om aan te sluiten? Kijk dan welke instrumenten er nodig zijn op deze uitnodiging en/of meld je meteen aan via het aanmeldformulier muzikanten.

 

 

 

Tentoonstelling Bevrijding en Wederopbouw

In het kader van de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding werd tentoonstelling Bevrijding en Wederopbouw door Heemkring Molenheide al eerder ingericht.

 

Vanaf de eerste zondag van november 2019 kon de tentoonstelling bezocht worden. Het was de planning deze tentoonstelling tot eind 2020 te laten doorlopen. Door de corona-crisis en de daarop volgende instructies van onze overheid moesten we besluiten de tentoonstelling in april 2020 te sluiten.

Om alle basisscholen en alle andere inwoners van onze gemeente de gelegenheid te geven de tentoonstelling alsnog te bezoeken wordt deze opnieuw ingericht. 

 

De tentoonstelling is vanaf zondagmiddag 1 september 2024 tot en met mei 2025 elke eerste zondag van de maand te bezichtigen van 13.30 uur tot 16.30 uur in 't Oude Raadhuis, Nieuwstraat 22, Gilze.

 

Toegang is gratis!

Bevrijdingslint

Verspreid over de 4 kernen worden 66 borden geplaatst met op ieder bord een indrukwekkende gebeurtenis in onze gemeente voorzien van foto's uit de Tweede Wereldoorlog. 

 

Op een aantal borden vind je ook een QR-code. Door deze code te scannen kom je op de website van Heemkring Molenheide waar je meer informatie krijgt over die bepaalde gebeurtenis. 

Jongerenprojecten

Voor de jongeren wordt, in samenwerking met Cultuurplaats, gezocht naar een activiteit met het thema 'vrijheid' die aansluit bij hun belevingswereld. Wordt vervolgd!

Activititeiten verzorgingshuizen Vita|Rijen en St. Franciscus|Gilze

Bevrijdingslint op locatie

Voor de beide verzorgingshuizen in de gemeente worden posters van de herinneringsborden gemaakt zodat de bewoners deze in eigen huis kunnen bezoeken. 

 

Muziek van toen | Trio Zand, Zeep en Soda

Er wordt in beide verzorgingshuizen een muzikale middag georganiseerd voor de bewoners met liedjes van vroeger. Trio Zand, Zeep en Soda speelt liedjes die laten horen hoe het toen voelde om bezet te zijn en te verlangen naar vrijheid. Dat vullen ze dan weer aan met de liedjes die de bevrijders meebrachten.

Basisscholen

Voor de basisscholen wordt, in samenwerking met Cultuurplaats, een invulling op maat samengesteld.                       

Bevrijdingsfestival 5 mei 2025    

Een gratis toegankelijk openlucht festival met jong talent uit de gemeente met als thema 'vrijheid'.                        

Sportproject(en)   

Sportverenigingen worden benaderd om samen een sportevenement te organiseren met als thema 'vrijheid'.                  

Geef oorlogsslachtoffers een gezicht   

Achtentachtig oorlogsslachtoffers.

 

Dat was na de Tweede Wereldoorlog de droeve optelsom voor Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot. Achtentachtig inwoners, jong en oud, die door gruwelijke oorlogshandelingen het leven lieten. Wie waren zij? Onder welke omstandigheden kwamen zij om het leven? Bij Heemkring Molenheide willen ze meer over hun achtergronden ontdekken. Door hun levensverhaal te vertellen en foto’s te achterhalen willen we al die slachtoffers een gezicht geven. Want hoe lang geleden ook, het blijft belangrijk hen te herdenken.

 

Kijk er eens naar: Wiki Midden Brabant | Oorlogsslachtoffers Gilze en Rijen

 

Heb je nog foto’s in het familiearchief of op zolder? Heb je aanvullingen voor onze verhalen? Of ken je iemand die meer over deze (of andere) oorlogsslachtoffers kan vertellen?  Laat het ons weten via info@heemkringmolenheide.nl en vermeld daarbij ‘Schrijversteam Wiki Gilze en Rijen-oorlogsslachtoffers’. Wij nemen dan graag contact met je op.