75 jaar Vrijheid Gilze en Rijen

In oktober 1944 werden Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot bevrijd van de Duitse overheersing. Britse en Poolse militairen zorgden ervoor dat de vrijheid weer terug was en dat met de wederopbouw kon worden begonnen. Bijna 75 jaar verder keken we terug op wat deze vrijheid ons heeft gebracht.

 

De projectgroep “75 jaar Vrijheid Gilze Rijen” had voor de periode oktober 2019 t/m mei 2020 een mooi activiteitenprogramma samengesteld. Helaas konden door corona vanaf begin 2020 de daarna geplande activiteiten niet doorgaan.

 

Gelukkig zijn er veel mooie activiteiten wel uitgevoerd!

 

Onderstaand vind je deze activiteiten.

 

Herinneringsfietstocht | 23-04-2019

Zie Heemkring Molenheide voor meer informatie.

Lees een verslag van de opening in Weekblad Gilze Rijen.

 

Als blijvende herinnering heeft de gemeente Gilze en Rijen in samenwerking met Heemkring Molenheide herinneringsbordjes ontwikkeld. De eerste vier zijn in april 2014 geplaatst met de intentie om dit aantal jaarlijks uit te breiden. Ieder bordje heeft zijn verhaal.

 

In 2019 zijn de laatste vier geplaatst. Vierentwintig bordjes, drie Liberationzuilen en twee dankkappellen vormen nu de herinneringsfietsroute met een totale lengte van 31km. De route voert door alle vier de dorpen van onze gemeente en is te verkrijgen bij de bibliotheek in Rijen, de bibliotheek in Gilze, aan de balie van het gemeentehuis in Rijen of via de app izi.travel (“Herinneringsroute Tweede Wereldoorlog”).

 

Onder de rook van het vliegveld | 14-08-19
Heemkring Molenheide i.s.m. Weekblad Gilze en Rijen

 

In de aanloop naar 75 jaar bevrijding verschenen vanaf 14 augustus 2019 in Weekblad Gilze en Rijen zeven speciale heemkringpagina’s, die de titel ‘Onder de rook van het vliegveld’ hebben meegekregen.

 

In zeven verhalen vertellen kinderen van toen over oorlog en bevrijding. Stuk voor stuk hebben ze in de periode 1940/1945 en daarna veel meegemaakt. Of ze nu in Gilze, Rijen, Hulten of Molenschot woonden.

 

De door Heemkring en Weekblad samengestelde pagina’s verschenen tweewekelijks tussen 14 augustus en 6 november.

 

Obstacle Mud Run| 29-09-2019

Lees een verslag van de opening in Weekblad Gilze Rijen

Zondagochtend 29 september 2019 hebben ruim 100 deelnemers aan de derde editie van de Obstakel Mud Run de hindernissen naar Vrijheid genomen.

Op het crossterrein van Spiridon (Vijfeiken 6, Rijen) was een leuk parcours uitgezet met meerdere modder- en waterbakken, strobalen en nog veel meer obstakels. Genoeg uitdaging dus. Het parcours was nog uitdagender geworden met meer (zware) obstakels en een hele grote water/modderbak en de deelname uitgebreid met een familierun en een team- en bedrijvenrun.

 

Een heel mooi en geslaagd evenement met veel lachende gezichten. Complimenten voor de organisatie door AV Spiridon. 

Presentatie boek Heemkring Molenheide | 08-10-19
'Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten'

Lees een verslag van de presentatie in Weekblad Gilze Rijen.

 

Documentaire Heemkring Molenheide | 18-10-19
'Overleven in de schaduw van het vliegveld'

Lees een verslag van de presentatie in Weekblad Gilze Rijen.

 

‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’ gaat over de Tweede Wereldoorlog in onze vier dorpen. Heemkringleden hebben deze documentaire in de afgelopen anderhalf jaar samengesteld.

 

In twee keer drie kwartier worden met foto’s, filmfragmenten, interviews en gesproken woord een beeld van het leven tijdens de oorlog gegeven en wat er allemaal voor afschuwelijks gebeurde in ons dorp, onze wijk, onze straat. Ook de kinderen van toen komen aan het woord. BN De Stem noemde het in een artikel een ‘indrukwekkend tijdsdocument’.

 

Heeft u 'm gemist? Bekijk de documentaire dan via Heemkring Molenheide.

Bevrijdingsconcert | 26-10-2019

Lees een verslag van de presentatie in Weekblad Gilze Rijen.

Wij kijken terug op bijzonder mooie momenten in 2019. Ook in 2020 zullen we volop stil staan bij de herdenking en viering van 75 jaar Vrijheid. Een van de hoogtepunten was zonder meer het Bevrijdingsconcert op de vliegbasis.

 

Op zaterdag 26 oktober 2019 vond een uniek, éénmalig concert plaats op vliegbasis Gilze-Rijen. Men kreeg een concert voorgeschoteld van het Lokaal Bevrijdingsorkest, wat was samengesteld uit muzikanten en een koor van inwoners uit onze gemeente. Het tweede deel van het concert werd verzorgd door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met een speciaal bevrijdingsprogramma. 

 

Tocht Historische Voertuigen| 27-10-2019

Lees een verslag van de presentatie in Weekblad Gilze Rijen.

Zondag 27 oktober 2019 trok er zowel in Rijen als Gilze een colonne historische militaire voertuigen door het dorp.

 

De groene stoet werd kleurrijk geopend en gesloten door een flinke groep motorrijders. Onder de legervoertuigen waren ook authentieke motorfietsen, zoals Royal Enfields, Ariels en uiteraard Harley-Davidsons. Er reden zelfs enkele militaire fietsen mee. Verder waren het vooral Jeeps, Humbers, Dodges en GMC's die de kolonne vormden.

De museumafdeling van het ministerie van Defensie had enkele zware voertuigen, zoals Amerikaanse pantservoertuigen en tanks, uitgeleend. Na de tocht door de kernen stelden de deelnemers zich op op de oude Rijksweg. Later die dag hadden ze nog een parade in Tilburg, in aanwezigheid van de Commissaris van de Koning. Maar eerst konden jong en oud uit Gilze en Rijen zich aan het historisch materieel vergapen.

 

 

Tentoonstelling Heemkring Molenheide | 01-11-19
'Bevrijding en Wederopbouw'

Lees een verslag van de opening in Weekblad Gilze Rijen.

Met een vendelgroet van het Ambrosiusgilde uit Gilze en toespraken van burgemeester Jan Boelhouwer en heemkringvoorzitter Bert Wagemakers, werd vrijdagavond 1 november 2019 de  tentoonstelling ‘Bevrijding en wederopbouw’ in het heemerf geopend. In deze tentoonstelling vertelt Heemrking Molenheide aan de hand van foto’s, voorwerpen en verhalen over de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding, maar vooral ook over de wederopbouw.

 

Meer informatie via Heemkring Molenheide.

 

 

Scholenproject

 

De basisscholen uit de gemeente bezochten de tentoonstelling Bevrijding en Wederopbouw bij Heemkring Molenheide. Aan het bezoek werd een lespakket gekoppeld om de kinderen te leren over de oorlog in hun gemeente.

Lezing Heemkring Molenheide | 27-11-2019
Prof. Dr.W. Klinkert | De Bevrijding van Brabant

 

De bevrijding van Brabant was een gecompliceerde operatie. De militaire besluiten hadden grote gevolgen voor de Brabantse bevolking en hun steden en dorpen. 

Prof. Dr.W. Klinkert gaf er op woensdagavond 27 november 2019 een lezing over in De Schakel in Gilze op uitnodiging van Heemkring Molenheide. 

 

Van september tot en met begin november 1944 woedden in Zuid-Nederland heftige gevechten. Er vielen veel slachtoffers en de materiële schade was enorm. Brabant betaalde een hoge prijs voor de bevrijding. In de lezing ging Professor Klinkert nader in op de achtergronden van de belangrijkste militaire beslissingen die toen genomen werden, zowel door de geallieerden als door de Duitsers. En hoe kijken we daar nu tegenaan? Hij liet ook de moderne militairhistorische inzichten over de gevechten van 1944 de revue passeren.

 

Expositie Vrijheid in Kunst | 11-01-2020
Cultuurplaats en Kunstcommissie Gilze en Rijen

Cultuurplaats en Kunstcommissie Gilze en Rijen organiseerden een kunstproject voor alle lokale kunstenaars -amateurs en professionals - met als thema 'Vrijheid'.,in het kader van 75 jaar vrijheid in Gilze, Rijen, Molenschot en Hulten.

Dit kunstproject bestond uit een expositie op het gebied van beeldende kunst en fotografie. Er werd op twee locaties geëxposeerd.

 

De expositie werd op zaterdag 11 januari geopend door jeugdburgemeester Bjorn Storm. Samen met twee bewoners van Zorgcentrum VITA heeft de jeugdburgemeester het openingslint doorgeknipt.

 

De expositie was te zien tot en met 9 februari 2020 bij Zorgcentrum VITA in Rijen en zou daarna verhuizen naar Zorgcentrum St. Franciscus in Gilze. Helaas gooide ook hier corona roet in het eten ...

Bevrijdingslint | maart t/m 14 mei 2020

 

Van medio maart tot medio mei 2020 hingen er in onze dorpen grote billboards aan lantaarnpalen, 66 in totaal. Op ieder bord stond een indrukwekkende gebeurtenis in onze gemeente met foto's uit de Tweede Wereldoorlog afgebeeld. De lantaarnpalen werden daarnaast versierd met vlaggen van onze bevrijders.

 

Op een aantal borden vond je ook een QR-code. Door deze code te scannen kwam je op de website van Heemkring Molenheide waar je meer informatie kreeg over die bepaalde gebeurtenis.

 

Op de basisscholen is ook aandacht besteed aan 75 jaar vrijheid. Elk billboard had dan ook een citaat van een jonge dorpsgenoot als antwoord op de vraag "wat betekent vrijheid voor jou?".